Cum sa folosesti un multimetru – Ghid pentru incepatori

Cum sa folosesti un multimetru – Ghid pentru incepatori

Multimetru_de_buzunar_Amprobe_PM55Multimetrele sunt instrumente foarte utile care te pot ajuta sa identifici problemele electrice, sa economisesti bani pe reparatii si chiar sa instalezi piese de schimb sau accesorii in mod corect.


Exista doua tipuri principale de multimetre: digitale si analogice. In general, recomandam folosirea unui multimetru digital deoarece ecranul este mai usor de citit si este mai rezistent. In plus, exista o multitudine de modele din care poti alege care nu sunt foarte costisitoare, dar care isi merita toti banii.

Inainte de a incepe orice procedura iti recomandam sa citesti cu atentie manualul si sa te familiarizezi cu componentele si setarile dispozitivului. Mai jos vei gasi cateva indicatii pentru a realiza diferite masuratori.

Cum sa masori tensiunea?

Aceasta este, probabil, functia pe care o vei folosi cel mai mult deoarece poti depana o varietate de probleme electrice si identifica sursele de alimentare de 12V. Poti exersa masurand tensiunea unei baterii auto.

In primul rand, daca ai ales sa masori tensiunea de la bateria de la masina asigura-te ca motorul este oprit si ca nu exista niciun consumator (faruri, radio, avarii etc). Roteste discul multimetrului astfel incat sa fie setat la 20V in intervalul DC.

Cu multimetru setat corect, atingeti cu sonda neagra la borna negativa ( – ) si cu sonda rosie la borna pozitiva ( + ). Daca afara este o zi calduroasa, o tensiune de 12,6 volti inseamna ca bateria este complet incarcata. In cazul in care ecranul indica mai putin de 12.4 volti, inseamna ca tensiunea este mica si ca bateria trebuie reincarcata.

Mai departe porniti masina pentru a testa tensiunea de incarcare a bateriei. Cu masina la ralanti, ar trebui ca ecranul sa indice o tensiune intre 13.5 – 14.5 volti. In cazul in care ecranul afiseaza mai putin de 13,5 volti atunci alternatorul nu trimite suficient curent pentru a mentine bateria incarcata.

Cum sa masori rezistenta?

Dupa cum sugereaza si numele, rezistenta masoara cat de mult un circuit rezista la fluxul de curent electric, in ohmi.

De fiecare data cand masuri rezistenta sau continuitatea este important sa deconectezi circuitul sau componenta de la sursa de putere. Aceasta lucru protejeaza multimetru de la eventuale daune, deoarece are o baterie interna care este folosita pentru a crea un curent prin circuitul sau dispozitivul testat.

Incepem cu ceva simplu, cum ar fi farurile sau stopurile de la masina. Unele faruri sau stopuri sunt foarte costisitoare asa ca ar fi bine sa te asiguri inainte sa decizi ca trebuie inlocuite.

Scoateti becul care urmeaza sa il testati din carcasa. Nu atinge becul cu mainile goale, deoarece uleiurile naturale din pielea ta vor duce la supraincalzirea sticlei si reducerea duratei de viata a becului. Daca nu ai unul la indemana, poti face acelasi test pe un bec obisnuit de uz casnic. Conecteaza sonda neagra la borna negativa si pe cea rosie la borna pozitiva. La fel cum ai facut atunci cand ai masurat tensiunea, roteste discul multimetrului la ohmi ( Ω ) si selecteaza intervalul de masurare potrivit. Pentru un bec masina rezistenta este in general scazuta.

Stopurile de la masina au de obicei doua puncte de contact in partea de jos – un filament pentru lumina in coada si un filament pentru frana. Un far va avea de multe ori 3 contacte – sol, faza scurta si faza lunga.

Pentru stopuri, atingeti sonda neagra la mansonul metalic al becul. Apoi atingeti cu sonda rosie la fiecare dintre punctele de contact. Ecranul ar trebui sa indice o rezistenta intre 1-3 ohmi. Pentru un bec de far, atingeti sonda neagra la contactul cu din capat in timp ce testezi fiecare din celelalte doua puncte de contact cu sonda rosie.

Puteti testa un bec de uz casnic in acelasi mod. Atingeti cu sonda neagra in partea de jos a bulbului si cu sonda rosie in partea laterala a mansonului de metal .

In cazul in care un filament este ars, vei obtine o lectura infinita ( circuit deschis ) si, in functie de ce multimetru folosesti, vei vedea in mod obisnuit un ” OL ” , ” OFL ” sau o alta indicatie ( consulta manualul ).

Cum sa masori continuitatea?

Cele mai multe multimetre digitale sunt, de asemenea, capabile sa masoare continuitatea, care este simbolizata printr-un difuzor sau pictograma de sunet. Uneori este este parte integrata in setarile de rezistenta, dar la alte multimetre este o functie separata. Acest lucru este convenabil pentru a testa sigurantele, cablurile sau conexiunile rupte si orice componenta prin care trece curentul. Atunci cand exista continuitate prin sarma sau conexiune, aparatul de masura va emite un semnal sonor.

Cum se masoara curentul?

Pentru a vedea acest lucru putem testa bateria de la masina de eventuale scurgeri de curent. Conecteaza sonda neagra la borna negativa. De data aceasta sonda rosie va fi conectata la o mufa etichetata cu 10A (sau 20A, in functie de masina). O scurgere de curent la un model nou de masina ar trebui sa fie mai putin de 50 miliamperi, dar daca bateria nu functioneaza bine, atunci ar putea fi mult mai mare.

Scoate cablul negativ de la bateria masinii. Conecteaza multimetru in serie cu circuitul, astfel atinge una dintre sonde la borna negativa a bateriei si celalalta sonda la cablul negativ deconectat situat in apropiere. Astfel se completeaza circuitul si curentul trece prin multimetru care citeste si apoi afiseaza scurgerile de curent pe ecran.

0 răspunsuri la „Cum sa folosesti un multimetru – Ghid pentru incepatori”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *